Sezaryen ile doğum kararı ameliyat esnasında verilebileceği gibi, doğum başladıktan sonra 1. ya da 2. evrede verilebilir. Sezaryen doğum en sık doğum başladıktan sonra fetal distres durumlarda verilmektedir. Bebeğin normal doğumdan vazgeçilerek sezaryen ile doğması kararı da verilebilir. Gebelik esnasında sezaryen kararı verilebilir.
Doğumu gerçekleştirme kararı henüz doğum eylemi başlamadan önce, antenatal herhangi birinde verilebilir. Sezaryan ameliyatı adını alan bu uygulama aşağıdaki durumlarda tercih edilir. Plasentanın tümüyle kısmen kapatmasıdır. Doğum sırasında rahimağzı açılırken kanama olabileceğinden bebek kanala giremeyeceğinden doğum sezaryenle gerçekleştirilir.
Bazı gebelerde erken dönemler de yapılan ultrasonlarda rahimağzına yakın yer de, rahimağzını kapattığı gözlenebilir. Sezaryen doğum nasıl yapılır ve bu kararının hemen verilmesi doğru değildir, gebeliğin sonlarına doğru plasenta büyümesiyle normal yerleşimine ulaşabilir.
Fetuslar sıklıkla baş yukarıda dururlar, pozisyonlarını sıkça değiştirirler. Özellikle 36. gebelik haftasından sonra bebeğin pozisyonunu değiştirmesi zorlaşır. Dikkatli bir inceleme sonrasında vajinal doğumuna izin verilir.
Sezaryen sırasında rahime bir kesi açılır. Bu kesi ne kadar iyi kapatılırsa da kesi bölgesinde rahim kasının bütünlüğü bozulmuş olur. Sonraki gebelikler de bebek büyümeye başladığında bu kesi yerinde gerginlik oluşur. Kesi bölgesinin kendi kendine açılmasıyla rahimde yırtık oluşur. Bu durum kanamaya yol açar, anne adayı ve bebek için ciddi bir tehlike oluşturur.